19 Ιουλίου 2010

Οι ταινίες της εβδομάδας


Δύο περιπέτειες, η μια με κοσμοπολίτικες προδιαγραφές, η άλλη με ενισχυμένες δόσεις μαγείας, καταφτάνουν από σήμερα στις αίθουσες της Θεσσαλονίκης. Αμφότερες φλερτάρουν με την κωμωδία, παίζοντας πάνω στο νόμο των ετερωνύμων που μοιραία έλκονται. Ιδανική συνταγή για τις καλοκαιρινές νύχτες, ιδίως τώρα, μάλιστα, που το Μουντιάλ ανήκει στο παρελθόν.







«Επικίνδυνες παρέες» («Knight and Day»)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ
Παίζουν: Τομ Κρουζ, Κάμερον Ντίαζ, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Βαϊόλα Ντέιβις
Κατασκοπική κωμωδία με γερές δόσεις ρομάντζου, που φιλοδοξεί να ακολουθήσει το πρότυπο κλασικών φιλμ του είδους, όπως τα χιτσκοκικά «Το κυνήγι του κλέφτη», «Τα 39 σκαλοπάτια» και «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» - στο τελευταίο υπάρχουν μάλιστα και μικρές, κρυφές αναφορές (σε μία σκηνή ένα αεροπλάνο πέφτει σε χωράφι με καλαμπόκια).
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τομ Κρουζ και η Κάμερον Ντίαζ βρίσκονται μαζί μπροστά από την κάμερα - είχαν συμπρωταγωνιστήσει και στην ταινία «Vanilla Sky», το 2001. Αυτήν τη φορά οι δύο δημοφιλείς σταρ του Χόλιγουντ πρωταγωνιστούν σε μια ταινία που συνδυάζει τη δράση με την κωμωδία με σκηνοθέτη τον Τζέιμς Μάνγκολντ («Walk the Line», «Το κορίτσι που άφησα πίσω», «Cop Land»). Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Έλληνας Φαίδων Παπαμιχαήλ. Τα γυρίσματα του φιλμ έγιναν στη Βοστόνη και το Μπρούκλιν, στις ΗΠΑ αλλά και στην Τζαμάικα, τις αυστριακές Άλπεις και τη Σεβίλη, στην Ισπανία. Τα δείγματα κοσμοπολιτισμού δεν περιορίζονται στους τόπους των γυρισμάτων: τις απαραίτητες εκρήξεις και τους πυροβολισμούς συνοδεύει η εκτόξευση φελλών από μπουκάλια σαμπάνιας, την οποία απολαμβάνουν με την πρώτη ευκαιρία οι κομψά ντυμένοι ήρωες.
Ο μυστικός πράκτορας Ρόι Μίλερ (Τομ Κρουζ) συναντιέται σε μια πτήση με την Τζουν Χέβενς (Κάμερον Ντίαζ), μια γοητευτική γυναίκα, η οποία παραδόξως ήταν πάντα άτυχη με τους άντρες! Η Τζουν, που ταξιδεύει για τη Βοστόνη, προκειμένου να παραστεί στο γάμο της αδερφής της, θα γίνει χωρίς να το θέλει συνεργάτιδα του μυστικού πράκτορα, ο οποίος έχει αναλάβει να ολοκληρώσει μια επικίνδυνη αποστολή γεμάτη εμπόδια. Sorry. «Μερικές φορές τα πράγματα συμβαίνουν για συγκεκριμένο σκοπό», λέει ο Ρόι στην Τζουν. Οι δυο τους θα ζήσουν μια μοναδική περιπέτεια που θα τους ταξιδέψει άλλοτε με τρένα πολυτελείας κι άλλοτε με... αλεξίπτωτα σε διάφορα μέρη της γης, ακόμη και σε ένα ερημονήσι των τροπικών, ενώ από το δρόμο τους δε θα λείψουν ούτε οι... ταυρομαχίες. Καθώς θα βυθίζονται ολοένα πιο βαθιά στην περιπέτεια, ο Ρόι και η Τζουν θα μπλέξουν σε μία σειρά από προδοσίες, ψεύτικες ταυτότητες και ριψοκίνδυνες καταστάσεις, για να αντιληφθούν αργά ή γρήγορα ότι, όσο κι αν διαφέρουν μεταξύ τους, όπως η νύχτα με τη μέρα, τελικά μπορούν να βασιστούν μόνον ο ένας στον άλλον.

«Υποψήφιος μάγος»(«The Sorcerer's Apprentice»)
Σκηνοθεσία: Τζον Τερτλτάουμπ
Παίζουν: Νίκολας Κέιτζ, Τζέι Μπάρουσελ, Αλφρεντ Μολίνα, Μόνικα Μπελούτσι
Επική κωμική περιπέτεια από τη Walt Disney Studios, με παραγωγό το μετρ του είδους Τζέρι Μπρουκχάιμερ και σκηνοθέτη τον Τζον Τέρτλταουμπ («Στα ίχνη του χαμένου θησαυρού», «Ενώ εσύ κοιμόσουν»). Ήρωες του φιλμ, ένας μάγος και ο ανεπίδεκτος μαθητής του, οι οποίοι παρασύρονται στο κέντρο της αρχέγονης διαμάχης ανάμεσα στις δυνάμεις του καλού και του κακού. Παραδόξως, όλα ξεκίνησαν από τον... Γκέτε! Με αφορμή το ποίημα του Γκέτε «Der Zauberlehrling», που περιέγραφε την περιπέτεια ενός μαθητευόμενου μάγου με ένα παλιό σκουπόξυλο, ο Γάλλος συνθέτης Πολ Ντικάς έγραψε στα τέλη του 19ου αιώνα το συμφωνικό έργο «L' apprenti sorcier». Σ' αυτό βασίστηκε η κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων «Φαντασία». Σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του αριστουργήματος της Disney, παρουσιάζεται στις οθόνες μία νέα εκδοχή του κλασικού έργου.
Ο Μπαλτάζαρ Μπλέικ (Νίκολας Κέιτζ), μαθητής του Μέρλιν, είναι ο αρχι-μάγος στο σύγχρονο Μανχάταν και προσπαθεί να προστατεύσει την πόλη από τον άσπονδο εχθρό του, τον αδίστακτο Μάξιμ Χόρβαθ (Αλφρεντ Μολίνα). Ο Μπαλτάζαρ δεν μπορεί να τα καταφέρει ολομόναχος, κι έτσι παίρνει υπό την προστασία του τον Ντέιβ Στάτλερ (Τζέι Μπάρουσελ), ένα φοιτητή Φυσικής με χαμηλή αυτοπεποίθηση που μοιάζει όμως να διαθέτει κρυφά ταλέντα. Ο Ντέιβ πιστεύει στον κόσμο της επιστήμης κι ο Μπαλτάζαρ σ' αυτόν της μαγείας. Ωστόσο, μπορεί να βρεθεί κοινός δρόμος: ο μάγος προσφέρει στο διστακτικό μαθητή του ένα σεμινάριο στην τέχνη της μαγείας και μαζί αυτοί οι δύο αταίριαστοι συνεργάτες αγωνίζονται ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις. Ο Ντέιβ θα επιστρατεύσει όλο του το κουράγιο για να επιβιώσει στα μαθήματα και να σώσει την πόλη. Σε ρόλο-έκπληξη εμφανίζεται η Μόνικα Μπελούτσι, που υποδύεται τη μάγισσα Βερόνικα, αντικείμενο του πόθου τόσο του Μπαλτάζαρ όσο και του Χόρβαθ.

Πηγή: Τάσος Ρέτζιος agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails