12 Μαΐου 2008

Overclocking: CPU

Hard & Soft (ware)


Αυτή τη βδομάδα θα ασχοληθούμε με τον υπερχρονισμό του κεντρικού επεξεργαστή. Το μοντέλο της δοκιμής είναι ο AMD Athlon64 X2 5000+ Black Edition που τρέχει εργοστασιακά στα 2,6GHz. Βασίζεται στον πυρήνα Brisbane κατασκευασμένος με τεχνική των 65nm(μέγεθος τρανζίστορ μέσα στον επεξεργαστή) που σημαίνει μικρότερες ηλεκτρικές απώλειες άρα χαμηλότερη θερμοκρασία και μικρότερη κατανάλωση, ταχύτερο χρόνο απόκρισης και άρα μεγαλύτερες συχνότητες λειτουργίας. Ο Black Edition έχει ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή και μπορείτε να τον βρείτε περίπου στα 85€.
Τον επεξεργαστή συνδυάσαμε με την οικονομική μητρική της Asus, M2A-VM, με τσιπάκι της AMD, το 690G. Έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Χ1200(αρκετή για εφαρμογές γραφείου και ελαφριά παιχνίδια) ενώ υποστηρίζει και HD video.HD υποσύστημα και για τον ήχο, οπότε θεωρήστε την ως μία καλή και οικονομική λύση για HomeTheaterPC. Δέχεται 4 dimms έως 2GB το κάθε ένα με υποστήριξη έως 800MHz. Έχει 2 PCI υποδοχές, μία PCIx X1 και μία PCIx X16 για σύνδεση κάρτας γραφικών.
2Giga φθηνής RAM στα 800ΜΗz DDR2 κρίθηκαν αρκετά για το σύστημα.
Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι ένα καλό πρόγραμμα για την απεικόνιση των θερμοκρασιών, όπως το SpeedFan 4.34, και ένα για να βλεπουμε τα στοιχεία του επεξεργαστή όπως το CPU-Z.

Αύξηση με μικρό βήμα
Ξεκινάμε λοιπόν τη δουλεία. Όλοι οι επεξεργαστές έχουν περιθώριο αύξησης περίπου 10% χωρίς δυσκολία και προβλήματα. Έτσι ο πρώτος στόχος είναι τα 2,86GHz. Μπαίνουμε στο BIOS και ψάχνουμε τις ρυθμίσεις του επεξεργαστή. Αυτή που μας ενδιαφέρει είναι η FSB ταχύτητα (FSB speed,frequency ή σκέτο). Από τα 200MHz ανεβαίνουμε με βήμα 10MHz. Βγαίνουμε και σώζουμε τις ρυθμίσεις. Ο επεξεργαστής είναι πλέον στα 2,73. Δουλεύουμε κανονικά τις εφαρμογές μας και προσέχουμε παράλληλα τη θερμοκρασία. Λογικά το σύστημα θα είναι σταθερό χωρίς κολλήματα. Αν όχι επιστρέψτε στις αρχικές ρυθμίσεις. Θα δούμε παρακάτω τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοια περίπτωση.
Ανεβάζοντας το FSB στα 220MHz η Cpu είναι πλέον στα 2,86. Μαζί όμως ανέβηκε και η μνήμη, και λειτουργεί τώρα στα 2860/7=408ΜΗz,όπου [7] είναι μία αυτόματη μεταβλητή ώστε να δίνει ταχύτητα μνήμης κοντά στα 400ΜΗz(x=2) και ρυθμίζεται από τη μητρική: multi/x=[y]=>13/2≈7. Μικρή αύξηση και ακόμα πιο μικρό το κέρδος! Ξανά δοκιμές με παιχνίδια και εφαρμογές.

-Όλα καλά στο 10%;
-Ναι!
-Πάμε παρακάτω(ή καλύτερα παραπάνω!!!). Όσοι έχετε πρόβλημα με κολλήματα μείνετε μαζί μας και δε θα χάσετε.
Κολλήματα και σπρωξήματα
Ανεβάζοντας το FSB κι άλλο αρχίζουν τα προβλήματα. Τα 3Giga πεινάνε και τα 1,325volts δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σφάλματα σε εφαρμογές, μειωμένη απόδοση ενώ περιμέναμε το αντίθετο, κρασαρίσματα είναι τα σημάδια ενός υποτροφοδοτημένου επεξεργαστή. ΒIOS, και ψάχνουμε για το CPU voltage ή Vcore ή Core Voltage. Από το CPU-Z μπορούμε να δούμε το αρχικό voltage. Το ανεβάζουμε κατά 0,1v και ξαναδοκιμάζουμε. Τέλος τα κολλήματα! Παρατηρούμε όμως αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι λογική μία αύξηση μέχρι 10’C. Από εκεί και πέρα καλό θα είναι να φουλάρουμε τους ανεμιστήρες ή να βάλουμε μια καλύτερη ψύκτρα.
Συνεχίζοντας με μικρά βήματα θα βρούμε τα όρια του επεξεργαστή μας που διαφέρουν έως και πολύ ακόμα και σε ίδια μοντέλα! Από ένα σημείο και μετά δε βοηθάει το voltage(μας περιορίζει και η μητρική σε επιλογές), το οποίο δεν πρέπει να ανεβάσουμε πάνω από 0,2v αν δεν έχουμε καλό σύστημα ψύξης και τα 0,3v αν δεν έχουμε πολύ καλό σύστημα. Η θερμοκρασία θα ανέβει τόσο που στην καλύτερη περίπτωση θα κολλήσει ο υπολογιστής. Στη χειρότερη θα έρθει στα ρουθούνια σας η μυρωδιά των χαμένων σας χρημάτων…
Μέμο και Μόμπο!
Μπορεί όμως τα προβλήματα να έρχονται και από αλλού. Η μνήμη, στα 3,2giga με FSB=246, λειτουργεί στα 3200/7=457ΜHz(914MHz DDR)!!! Υπάρχουν 2 λύσεις για το πρόβλημα. Η μία είναι να βρείτε από το BIOS το Memory speed, frequency ή κάτι παρόμοιο. Συνήθως είναι στο Auto. Αν το ρυθμίσουμε στα 333MHz(x=1.66) θα την κάνουμε να λειτουργεί στα 3200/8=400MHz. Αυτό προκύπτει από το 13/1,66≈8. Η άλλη είναι να ανεβάσετε το Vmem, συνήθως 1,8v, στα 1,9 ή 2v. Στα 246ΜΗz το τσιπάκι της μητρικής είναι στα όρια του. Γι΄αυτό ανεβάζουμε και το voltage του τσιπ(Vbridge, Vchipset). Στο συγκεκριμένο τα 1,3v έναντι 1,2 ήταν αρκετά.


Μετρήσεις και συμπεράσματα.
Τελικώς σταματήσαμε σε αυτήν την ταχύτητα,3200MHz, μιας και σκοπός δεν είναι να σπάσει το κοντέρ αλλά να δούμε αν αξίζει τον κόπο. Για λόγους σύγκρισης έγινε και OC μέσω Cpu multiplier.

Με multi=16, FSB=200 και mem@400MHz μόνο το Vcore θέλει ανέβασμα. Μετρήθηκαν οι επιδόσεις στο 3dMark06, το Crysis Cpubenchmark(όλα medium εκτός των physics, ώστε να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα από την κάρτα γραφικών) και για κωδικοποίηση ταινίας 80min από avi σε DVD widescreen format μέσω του Movie Maker



Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα του 3dMark, για 10% αύξηση της ταχύτητας παίρνουμε μόλις 4,2% κέρδος στο σύνολο, για 23% αύξηση(200MHz x 16 = 3,2GHz) το κέρδος είναι μόλις 7,9%, ενώ μέσω FSB=246MHz 9.1% κέρδος. Σε αντίθεση το Cpu score κερδίζει αυτό που πρέπει με το 3200FSB να έχει πλεονέκτημα λόγω ταχύτητας μνήμης.

Στο Crysis, ένα πολύ απαιτητικό παιχνίδι με λίγο OC το κέρδος είναι τόσο λίγο που δεν αξίζει να σχολιαστεί. Με το multi στο16x τα 3.2 αποδεικνύονται σαφώς πιο συμφέρουσα επένδυση. Βλέπεις και το 3200FSB και κάνεις υπολογισμούς… Για 23% αυξυση του FSB και CPU κερδίζεις σχεδόν 25%!!! Πάλι λόγω μνήμης και ταχύτητας διαύλου.

Τέλος στην κωδικοποίηση ταινίας το κέρδος που αποκομίσαμε δεν ήταν αυτό που περίμενα…δυστυχώς… Υποπτεύομαι κακή διαχείριση από το πρόγραμμα μιας και ενώ είναι καθαρά θέμα επεξεργαστή το κέρδος ήταν μισό από την αύξηση ταχύτητας και στις 3 περιπτώσεις. Πάλι όμως ξεχωρίζει το 3200FSB που ξεπέρασε το 3200multi κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα.
Συμπέρασμα:
1)Το κέρδος είναι αναλογικά μεγαλύτερο όσο ανεβαίνει η ταχύτητα.
2)Το κέρδος είναι μεγαλύτερο αυξάνοντας το FSB παρά το multiplier.
Με το multi OC κερδίζουμε σε σταθερότητα και δεν καταπονούμε τα υπόλοιπα συστήματα. Δε είναι όμως διαθέσιμο για όλους τους επεξεργαστες.
ΣΤΟ ΕΠΌΜΕΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails