7 Μαΐου 2008

Κάρτες Γραφικών: Εισαγωγη

Αυτή τη φορά Θα ασχοληθούμε με τις κάρτες γραφικών, την ιστορία και τις βασικές λειτουργίες τους. Πιστεύω πως μέσα από αυτόν τον οδηγό θα απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα Τι είναι η κάρτα γραφικών; Πως ξεκίνησαν οι κάρτες γραφικών και ποια η εξέλιξη; Ποιες οι βασικές λειτουργίες της; Και πολλά άλλα ερωτήματα Ας ξεκινήσουμε όμως.

Η κάρτα γραφικών του συστήματος είναι η συσκευή, που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της οπτικής εξόδου του υπολογιστή. Ουσιαστικά, όλα τα προγράμματα παρέχουν οπτική έξοδο και η κάρτα γραφικών είναι το μέρος του hardware που παίρνει αυτή την έξοδο και "λέει" στην οθόνη ποιες από τις κουκκίδες της πρέπει να φωτιστούν (και με τι χρώμα
), έτσι ώστε να επιτρέψει στο χρήστη να δει τη συγκεκριμένη έξοδο

Στην αρχή τα πράματα για τις κάρτες γραφικών ήταν πολύ απλά. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουν είναι να πάρουν εντολή από τον επεξεργαστή και να προβάλουν τα αποτελέσματα στην οθόνη και μάλιστα στην πρώιμη περίοδο μόνο χαρακτήρες γραμμάτων χωρίς χρώμα.

Σήμερα τα πράματα έχουν αλλάξει πολύ με τις κάρτες γραφικών να έχουν την δική τους ευφυΐα και να μοιάζουν με μικρούς επεξεργαστές οι οποίοι σύμφωνα με τις απαιτήσεις τις εποχής κάνουν υπολογισμούς που παλιότερα θα χρειαζόταν να γίνουν από τον κεντρικό επεξεργαστή του συστήματος. Αυτό ήταν μια απαίτηση στους νέους υπολογιστές, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του αριθμού των δεδομένων, που στέλνονται οθόνη, καθώς και των εξεζητημένων υπολογισμών που πρέπει να γίνουν για να καθοριστεί η οπτική έξοδος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με την ανάπτυξη γραφικών λειτουργικών συστημάτων και την επεξεργασία τρισδιάστατων γραφικών

Ο ρόλος τις κάρτας γραφικών σε ένα σύστημα είναι πλέον πολύ σημαντικός όπως στην:

  • Απόδοση του συστήματος: Οι κάρτες γραφικών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απόδοση του συστήματος. Άλλους τους επηρεάζει πολύ και άλλους λιγότερο, ανάλογα με την χρήση του υπολογιστή. Σε εφαρμογές γραφείου η κάρτα γραφικών παίζει μηδαμινό ρόλο στην απόδοση. Αντίθετα σε παιχνίδια, εφαρμογές τρισδιάστατου σχεδιασμού, εικόνας και βίντεο και γενικά σε εφαρμογές που υπάρχει μεγάλη απαίτηση σε ποιότητα και ταχύτητα απεικόνισης η κάρτα γραφικών παίζει πρωτεύων ρόλο στην απόδοση του συστήματος.
  • Υποστήριξη του λογισμικού: Κάποια προγράμματα απαιτούν υποστήριξη από την κάρτα γραφικών. Το λογισμικό που εξαρτάται από την κάρτα γραφικών περιλαμβάνει κυρίως παιχνίδια και προγράμματα γραφικών. Κάποια προγράμματα (για παράδειγμα παιχνίδια με 3D γραφικά) δε θα τρέξουν καθόλου, αν η κάρτα γραφικών δεν τα υποστηρίζει.
  • Αξιοπιστία και Σταθερότητα: Αν και δεν είναι βασικός συντελεστής τις σταθερότητας η κάρτα γραφικών, εν τούτης μια κατώτερης ποιότητας κάρτα γραφικών μπορεί να προκαλέσει αστάθειες του συστήματος μέσο των «κακογραμμένων» οδηγών η τις κακής ποιότητας κατασκευής της.
Αυτά για σήμερα φίλοι μου. Στην συνέχεια θα κάνουμε μια περιγραφή της καρτας γραφικών καθώς θα μιλήσουμε για το Bios και την μνήμη.

Boogie City editors+++

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails